Author Topic: RetroFE Crashing After New Sound Card Installed  (Read 1549 times)

netsurfr

  • Newbie
  • *
  • Posts: 14
  • Karma: +1/-0
    • View Profile
RetroFE Crashing After New Sound Card Installed
« on: January 17, 2022, 05:24:00 PM »
After installing a Startech 7.1 USB sound card & driver on my Windows 10 setup, Retrofe randomly crashes while in attract mode (shuffling between random videos of gameplay in my collections). It only happens when RetroFE is in attract mode. When I disable the sound card in device manager then the problem goes away but, obviously I get no sound, so it's certainly related to the driver/sound card. Any ideas as to what to try? No errors on retrofe log. It just quits after a few minutes of attract mode.

Pieter Hulshoff

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1537
  • Karma: +46/-14
    • View Profile
    • Towel 42
Re: RetroFE Crashing After New Sound Card Installed
« Reply #1 on: January 17, 2022, 07:42:29 PM »
Nothing comes to mind. Perhaps there's a bad interaction between your sound driver and the gstreamer decoder library. Any particular video that you can trace it back to?

netsurfr

  • Newbie
  • *
  • Posts: 14
  • Karma: +1/-0
    • View Profile
Re: RetroFE Crashing After New Sound Card Installed
« Reply #2 on: January 17, 2022, 11:53:15 PM »
Thanks but I was able to figure out it was a DLL driver that came with the sound card software causing the problem so deleting the software and using native Windows drivers fixed it so back to normal.